Atletizm Pist ve Alan [Engelli Koşular]

Engelli yarış zamanları sürat koşullarından çok düşük değildir, çünkü koşucular engellerin üzerinden atlamaz, adeta uçarak geçerler. Bütün maharet, atlayış yapacağı bacağı süratle kaldırıp engeli aşmak ve hemen koşu pozisyonuna geçebilmektedir.

Atletizm Pist ve Alan [Engelli Koşular]
Abdullah Korkmaz
Abdullah Korkmaz
29 Haziran 2020 Pazartesi 01:06

Atletizm Pist ve Alan [Engelli Koşular]

Standart engelli koşular erkekler arasında 110 m ve 400 m’de, kadınlar arasında 100 m ve 400 m’lerde yapılır. Gerçekten zorluklar ilavesi dışında, sürat koşullarından pek farklı değildirler tepesi tahta metal engeller şeklinde 10 “zorluk” yarışmacıların üzerinde aşmasını bekler. 3000 m çit engelli yarışı ise yalnız erkeklerin koştuğu bir yarıştır ve 28 tahta engellerden 7 kez geçilen bir sulu hendek engelinden oluşur.

2Malzeme

3Kazanma

Hepsinde çizgiyi ilk geçen atlet birinci olur.

400 m yarışın son 3 engeli, yorulan atlet için büyük bir zorluk oluşturur. Adaleler kasılır ve adımlar teklemeye başlar.

4Kurallar

Engelli koşularda her yarışmacı kendi kulvarında kalmak zorundadır. Koşu sırasında bacağın, engelin üstünden değil de, yanından aşması geçerli değildir. Ancak kasıtlı olmamak kaydıyla, engel devirmenin cezası yoktur. Zaten bir engeli geçmek, devirmekten daha avantajlıdır, çünkü engel deviren atlet dengesini kaybedebilir.

300 m çit engelli yarışının engelleri çarpıldığından yıkılmayacak şekilde yapılmıştır. Koşucular engelleri geçerken isterlerse üstlerini basabilirler. Ama, 0,914 m yüksekliğinde olan ve arkasında 3, 66 m’lik bir su havuzu bulunan engel dışında koşucular engelleri aşarken üstlerine basıp vakit kaybetmek istemezler. Sulu engeli aşarken üstüne basılmazsa suyun daha derin bölümüne düşülür. Gerçi bir cezası yoktur, ama aletler bu yavaşlatıcı ve rahatsız edici uygulamadan kaçınırlar.

5/6Beceriler-Taktikler

Engellerinin kademeli bir şeklinde dizilerek hazırlanmasına rağmen, 400 m engelli, 400 m düz yarışı göre, izlenmesi daha kolay bir yarıştır. Bütün kulvarlarda her engel başlangıç çizgisinden eş uzaklıktadır. Aynı sıra numaralı engeli aşmak için ilk yükselen atlet önde koşuyor demektir. Günümüzdeki engelli koşucuların akıcı ritmi, bu koşunun aslında nedenli güç olduğunu gizlemektedir. Engelleri kötü aşan birini görmeden, iyi bir engelli koşucunun üstünlüklerini anlamak kolay olmaz. Amaç engelleri yüksekten değil, süratli ve koşu hareketini kesintiye uğratmadan geçmektir. Havada harcanan zaman vakit kaybıdır. İyi engelli koşucuları, engelleri sürtünür gibi aşarlar. Hareket önce öndeki ayağın engeli aşmak için ileri doğru açılmasıyla başlar. Bunu, arkadan gelen sıçrama ayağının yan dönerek onu takip etmesi izler. Bu arkadan getirilen ayağın, fazla yükseltilmemesi, engeli geçecek kadar kaldırılması gerekir. Amaç mümkün olduğunca çabuk koşuya geçebilmektir. Kalçaların aşırı hareketli olması gerekmektedir. Ama tüm engelli koşularda, mesafe ilerledikçe yorgunluk artar ve yarışın bitimine doğru beklenmedik düşmelerle karşılaşılabilir. Bu yüzden, birinci atlet çizgiyi geçmeden kazananın kim olacağı pek belli değildir.

Engelli yarış zamanları sürat koşullarından çok düşük değildir, çünkü koşucular engellerin üzerinden atlamaz, adeta uçarak geçerler. Bütün maharet, atlayış yapacağı bacağı süratle kaldırıp engeli aşmak ve hemen koşu pozisyonuna geçebilmektedir.​​​​​​​

7Terimler

Stride pattern (Adım düzeni): Başarılı bir engelli koşusu için adımların düzeni son derece önemlidir. Atletler sadece kafaları ilerde hızla engellere saldırıp başarıya ulaşamazlar. Engeller arasındaki adımlarının sayısına ve uzunluğuna dikkat etmeleri gerekir. Engele vardıklarında sıçrama ağıyla yükselebilmeleri ancak böyle bir düzenlilikle sağlanabilir. 400 m engellide, ilk engel başlama çizgisinden 45 m ötededir, bunu 35 m aralıklı dizilmiş öbür engeller izler. En sonda ise 40 m'lik bir düz koşu alanı kalır. Yarışın ilk yarısında bir atlet diyelim 13 adım atarak engelleri doğru ayakla geçiyor. Yarışın ikinci yarısında yorgunluk kendini gösterince, kalan engeller arasında 15 adım atmaya bilinçli bir şekilde karar verebilir ve böylece gene engelleri doğru ayakla geçer. Öte yandan iki ayağıyla da engel aşabilen koşucular vardır ki, bunlar yorulunca, diyelim 13'den 15 adıma değil de, 14 adıma geçebilirler.

Kaynak: ‘’ADAM’’ spor seyircisinin el Kitabı’ndan yazılmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.