Su Kayağı Sporu Nedir?

Toehold strap: Akrobatik hareketler, ipin tutma yerine yerleştirilen ve ayakla tutmayı kolaylaştıran kayış.

Su Kayağı Sporu Nedir?
Abdullah Korkmaz
Abdullah Korkmaz
26 Mayıs 2020 Salı 15:07

Su Kayağı Sporu Nedir?

Su kayağı, başlıca üç bölümden oluşur: Slalom, atlama ve akrobatik hareketler. Üst düzeydeki yarışlarda, kayakçılar uzun mesafeler atlayarak, slalomda şamandıraların arasından geçerek, suları son derece güzel bir görünüşle yanlara suda sıçratarak, ayrıca, inanılmaz akrobatik hareketler yaparak tadına doyulmaz gösteriler ortaya koyarlar. Bu yüzden de su kayağı büyük seyirci kitlelerini çeken bir spordur.

1Pistler

Slalom pistinde su yüzeyine çaprazlamasına yerleştirilmiş, art arda 6 tane dönüş şamandırası bulunur. Kayakçı başlama yerinden yarışa girerek, bu şamandıraların dışından geçmek için zikzaklar çizerek bitiş noktasına doğru ilerler. Kayakçıyı çeken motor ise düz bir yol izler ve hızı değişmez. Bir turu tamamlayan kayakçı, kendini suya bırakır, bu arada tuttuğu ipin boyu belli ölçülerle kısaltılır ve yeni bir tura girilir. Turlar kayakçı bir şamandırayı atlayana ya da düşene kadar sürer.

Akrobatik ya da artistik kayak ise, yumuşaklık ile gücü birleştiren bir spordur. Kayakçı belirli bir dizi hareketi iki 20 saniyelik turda sergilemek durumundadır. Bu hareketlerin içinde kayakçının 180 derece geri dönüp sonra tekrar öne dönmesi ya da 360 derecelik tam bir dönüş yapması gibi güç hareketler vardır.

Hareketler suyun yüzeyinde, motorun izini takip ederken, bazen de ip ayaklardan birine geçirilerek tek ayaküstünde kayılırken yapılır. Her hareketin, zorluk derecesine göre, daha önceden belirlenmiş puanları vardır.

Hareketler tekrarlanamaz. Hakemler beğenmedikleri bazı hareketleri hiç değerlendirmeyebilirler. Puanlar 20 ile 450 arasında değişir.

Üst düzeydeki yarışlarda, kayakçılar 40 saniyede 30 hareket sergilemek durumundadırlar. Bunlardan bazıları tek ya da çift kayak üzerinde geriye dönerek, bazıları da ipin ucunda tam dönüşlerle yapılır.

Suda Atlama seyircilerin en hoşuna giden yarışma türüdür. Kayakçı saatte 100 km'lik bir hızla motorun arkasında bıraktığı dalgayı çaprazlamasına geçip atlama rampasına çıkar ve havaya fırlar. Her kayakçı 3 deneme yapabilir. En uzun atlayışı değerlendirilir.

2Malzeme

Her yarışma türü için değişik kayaklar vardır. Ancak uzunluk ve yapım, kayakçının kilosuna ve tercihine göre ayarlanabilir.

Slalom kayağında önde ve arkada tutulan ayaklar için iki bağ yeri vardır. Akrobatik hareketlerde kullanılan kayak ise, hareket olanağını artırmak için daha kısadır.

Atlama kayakları slalomunkinden de biraz daha uzun ve geniştir. Sert plastikten yapılan hafif kaskların kullanılması kayakçının arzusuna bağlıdır.

6 mm'lik sentetik, örme ipin ucundaki tutunma yeri lastik kaplı metalden yapılır. Naylon kayak yelekleri ve atlamalarda su geçirmez dalgıç pantolonları kullanılır. Yarışlar için, özel turnuva motorları vardır. Bunlar, su yüzeyinde fazla dalga yapmadıklarından kayakçılara zarar vermezler.

3Kazanma

Uluslararası yarışlarda, slalomda başarıyla geçilen şamandıra sayısı, akrobasi hareketlerinin puanları, atlamada aşılan en uzun mesafe değerlendirilip toplanarak dereceler belirlenir. Bu düzeydeki yarışlarda başarılı olabilmek için kayakçıların her üç bölümde de ustalıklarını ortaya koymaları, iyi puanlar almaları gerekir.

4Kurallar

Slalomda motorun sürati erkeklerde saatte 58 km, kadınlarda saatte 55 km almalıdır. İpin uzunluğu, sırasıyla şöyle kısaltılır: 16 m, 14.25 m, 13 m, 12 m ve beşinci turda 11.25 m.

Atlamada, motorun sürati erkeklerde saatte 56 km, kadınlarda saatte 48 km'dir. Atlama rampasının yüksekliği ise erkeklerde 1,8 m, kadınlarda 1,5 m'dir.

5Beceriler

Su kayağı slalom ve atlama bölümlerinde büyük oranda güce, akrobatik bölümdeyse daha çok hareketlilik ve uyuma dayanır. Bunun için, yıl boyunca aralıksız çalışmak gerekir. Su kayakçıları, her türlü idmanı yapan ve bu arada ağırlık da çalışan eksiksiz sporculardır. Baldır adalelerinin çok güçlü olması bir yana, genelde gövde ve karın adalelerinin de son derece güçlü ve aynı zamanda esnek olması gerekir.

6Taktikler

Bu sporda, taktiğe pek yer yoktur. Sıralama kura iledir. Yarışmacıya kalan yapabileceğinin en iyisini çıkıp yapmaktır.

Slalom Pisti

Atlama Pisti

Suya iniş büyük dikkat ister. Dengesini havada kaybederse kayıkçı saatte 100 km hızla suya düşeceğinden duvara çarpmış gibi olur.

7Terimler

Armsling: Bazı kayakçıların, atlarken kollarını vücutlarına bağlamak için kullandıkları bağ.

Backwash: Motorun arkasından çıkan dalganın göl ya da nehrin kenarına çarpıp geri dönmesi. Bu tür dalga yarışmacıyı etkileyebilir.

Balk: Kayakçının atlama için geç kalması ve tutacağı atlamak için değil de, başarısız olduğu için elinden bırakması.

Binding: Kayağa bağlı lastik ayakkabı.

Buoys (Samandıralar): Yarış alanını belirlemek üzere kullanılır, kırmızı ya da turuncu renklerde olabilirler.

Cutting: Yarışmacının kayaklarının kenarlarına ağırlık vererek motordan uzaklaşması.

Gates (Kapılar): Turun başına ve sonuna yerleştirilen şamandıralar.

Half a buoy (Yarım Şamandıra): Bir şamandırayı aştığı sırada düşen kayakçıya "half a buoy" puan verilir.

Observer (Gözlemci): Yedek motorla oturarak, kayakçıyla temas halinde olan ve kayış yolunu bulmasına yardımcı olan kişi.

Pass: Herhangi bir kayak çeşidinde başarılı bir tur.

Quick release: Kayakçının düşmesi durumunda ipin ucunun motordan ayrılmasını sağlayan bir mekanizma.

Shortening or line off: Slalomda ipin kısaltılması.

Spring: Kayakçının, rampanın tepesine ulaştığında, bacaklarını birden gererek, daha yükseğe çıkması.

Toehold strap: Akrobatik hareketler, ipin tutma yerine yerleştirilen ve ayakla tutmayı kolaylaştıran kayış.

Wake: Motorun ardında bıraktığı iz, dalga.

Wake trices: Motorun ardındaki yolu zikzaklarla geçerek hareketler yapmak.

Kaynak: ‘’ADAM’’ spor seyircisinin el Kitabı’ndan yazılmıştır


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.