Polo nedir? (Tarihçesi, Nasıl Oynanır?)

Polo sopası (ABD’de çekiç denir) ve oldukça küçük olan 8.3 cm çapındaki top.

Polo nedir? (Tarihçesi, Nasıl Oynanır?)
Abdullah Korkmaz
Abdullah Korkmaz
06 Nisan 2020 Pazartesi 21:48

Polo nedir? (Tarihçesi, Nasıl Oynanır?)

Dörder at ve binicisinden oluşan iki takım küçük bir topu uzun sopalarla bir kaleye sokmaya çalışırlar. Bin yıl önce Persler Polo oynuyorlardı. İngilizler bu oyunu Hindistan’ da görerek bütün dünyaya yaydılar.

1Zemin

Oyun çok geniş, 275 m x 183 m boyutlarında, kenarları topu içerde tutmaya yarayan alçak tahta perdelerle çevrili bir alan üzerinde oynanır. Kale direkleri esnektir, kolaylıkla eğilir, kırılır.

2Malzeme

Oyuncular ne boyda olursa olsun hep pony (Midilli) diye adlandırılan atlara binerler. Dört ayağına da koruyucu bant ve tozluk giydirilen atların sert ve dayanıklı olmaları gerekir. Biniciler koruyucu başlık, forma, beyaz pantolon ve kahverengi deri çizme giyerler. Genellikle dizlik de takılır. Polo sopası 1.2 m ile 1.4 m uzunluğundadır, puro biçimi çekiş kısmının uzunluğu ise 23 cm kadardır. Top şaşılacak kadar küçük olup 8.3 cm çapında ve 128 gr ağırlığındadır.

3Kazanma

Top kale direkleri arasından geçirildiğinde gol atılmış olur. Takımlar penaltı golü dışında her golden sonra ve devre arasında olan değiştirirler. Maçların heyecanlı geçmesini sağlamak amacıyla handikap sistemi kullanılır. Bu sistemde her oyuncu -2 (sıradan) ve +10 (olağanüstü) gol üzerinden değerlendirilir. Takımlar maça başlarken kendi oyuncularının değerlerini toplayıp rakip oyuncuların değerleriyle karşılaştırırlar. Böylece maçın başımdaki gol farkı ortaya çıkar. 19 ya da daha yüksek gol değeri olan takım çok iyi sayılır. Bir oyun 8’er dakikadan 7 devre yani toplam 56 dakika oynanır. Hızla oynanan oyunda oyuncular birden fazla at kullanabilir. Polo, atlı iki olan hakem ile oyun dışından izleyen bir başhakem tarafından yönetilir.

4Kurallar

Uluslararası spor karşılaşmaları arasında benzeri olmayan bir kural bu sporda yer alır. O da sopanın yalnız sağ elle tutabileceği kuralıdır. Başka önemli bir kural daha geçiş üstünlüğü kuraldır. Eğer iki binici topun arkasında dörtnala gidiyorlarsa, topun gidiş çizgisi üzerinde olan ya da bu çizgiye daha yakın olan binicinin, top sağ yanında olmak koşuluyla, geçiş üstünlüğü vardır. Bu durumdaki biniciye engel olan rakip serbest atışla cezalandırılır. Oyunda ofsayt kuralı yoktur ve sopanın tehlikeli bir biçimde kullanılmasına ise kesinlikle izin verilmez. Bununla birlikte topa vurmak üzere Olan rakibin sopasını çelmeye izin verilir.

5/6Beceriler Taktikler

Oyunun çok akıcı hızlı olmasına karşın, dört oyuncunu da değişik görevleri Vardır. 1 numara forvettir ve atakları yapandır. 2 numara ise atakları başlatan oyun kurucudur. 3 ve 4 numaralar beklerdir ve rakip takımın 1 ve 2 numaralarını tutarlar.

Bireysel beceriler olarak yüksek düzeyde at binmek ve topa iyi vurmak gerekir. Dört ana vuruş tarzı vardır. Topu öne doğru vurmak için soldan ve sağdan ön yüzlü vuruş, geriye doğru vurmak için ise soldan ve sağdan arka yüzle vuruş yapılır. Kesme, çekme, itme gibi vuruş çeşitleri kullanan Polo oyuncuları, geliş yönünden ve hızından hiç etkilenmeden topu istedikleri yöne yöneltirler. Seyirci eyerden iyice aşağı sarkarak atım boynu altından ya da bacakları arasından yapılan vuruşları pek severler.

Yetenekli oyuncular iki vuruş öncesinden oyunu okuyarak atını gereken yere önceden sürerler.

7Terimler

Brace (Sarma): Birincinin üzengi üzerinde ayağa kalkıp vuruş yapması.

Crossing (Kesme): Geçiş üstünlüğü kuralını bozma.

Mallet (Çekiş): Sopanın ABD’deki adı.

Near-side: Sol yandan.

Off-side: Sağ yandan.

•Polo sopası (ABD’de çekiç denir) ve oldukça küçük olan 8.3 cm çapındaki top.

Kaynak: ‘’ADAM’’ spor seyircisinin el Kitabı’ndan yazılmıştır


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.